Afaceri și pace

Companiile sunt interesate de pace și stabilitate. Lipsa unui cadru predictibil economic și politic și violența destabilizează liniile de producție și aprovizionare, crește costurile operaționale și întârzie activitățile de business. Pentru companiile de toate mărimile, să operezi în țări “în stare de conflict”, “slabe” sau “post-conflictuale” creează o serie de dileme fără soluții facile. UNGC oferă un forum dinamic, adunând laolaltă stakeholderii din societate, pentru a mări capacitatea companiilor de a aduce o contribuție pozitivă la pace și dezvoltare.

Resurse utile

Guidance on Responsible Business in Conflict-Affected & High-Risk Areas: A Resource for Companies & Investors (2010) Ghidul are drept scop să ajute companiile să implementeze practici de business responsabile în arii afectate de conflict și cu risc ridicat, în acord cu cele zece principii Global Compact.
Peace through Commerce – Responsible Corporate Citizenship and the Ideals of the United Nations Global Compact (2008) editat de Oliver F. Williams. Notre Dame, In: University of Notre Dame Press.
Sustaining Business and Peace – a Resource Pack for Small and Medium-Sized Enterprises. Această resursă dezvoltată de International Alert și Global Compact, asistă IMM-urile pentru ca acestea să înțeleagă cum pot contribui strategiile și activitățile de CSR la pace și dezvoltare.
Doing Business in a Multicultural World. Această publicație dezvoltată de Alianța ONU a Civilizațiilor și Global Compact, explorează modul în care companiile pot facilita înțelegerea culturală în așa fel încât și companiile și societatea să aibă beneficii.

Materiale de tip ghid

UN Global Compact are mai multe materiale ghid și informații despre inițiative, care pot fi găsite aici. Mai mult, informații despre întâlniri și workshop-uri trecute și viitoare pot fi găsite aici.

Prevenirea conflictului și construirea păcii

Există o listă de organizații din domeniu pe website-ul GC.

Articole

Logs of War: The Timber Trade and Armed Conflict  – martie 2002. Acest raport explorează relația dintre cheresteaua tropicală și conflictul armat. A fost elaborat de Global Witness și comandat de Programul FAFO pentru Cooperare Internațională și Rezolvarea Conflictului, ca parte a unui proiect de cercetare intitulat Economiile Conflictului.

Fueling Conflict: The Oil Industry and Armed Conflict – martie 2002. Acest raport explorează relația dintre petrol și conflictul armat. A fost redactat de Philip Swanson comandat de Programul FAFO pentru Cooperare Internațională și Rezolvarea Conflictului, ca parte a unui proiect de cercetare intitulat Economiile Conflictului.

Economics and Violent Conflict – februarie 2003. Macartan Humphreys, Harvard University

Instrumente

U.N. Basic Principles on the use of Force and Firearms by Law Enforcement Officials – ONU 1990

U.N. Code of Conduct for Law Enforcement Officials – United Nations, 1990

Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...