ONU lansează primul Raport privind Progresul către Obiectivele Globale

În septembrie 2015, ONU a ratificat Obiectivele Globale – un plan ambițios de rezolvare a celor mai mari probleme ale omenirii până în 2030. Deoarece se apropie prima aniversare a aprobării obiectivelor, ONU a lansat primul său raport privind progresul. Acesta prezintă demersurile făcute până acum și nu ascunde amploarea provocărilor.


Obiectivul 1: Fără sărăcie

Obiectivul 1 își propune să ofere tuturor oamenilor un standard de viață și beneficii de protecție socială de bază. Din anul 2000, proporția angajaților și a familiilor lor care trăiesc cu mai puțin de 1,90 dolari pe zi a scăzut de la 28% la 10%.

Citiți mai multe despre Obiectivul 1


Obiectivul 2: Fără foamete

Goal2-HungerProporția populației globale care suferă de foame a scăzut în ultimii 15 ani și s-a stabilizat la 11%. Cu toate acestea, 800 de milioane de oameni încă nu au suficient acces la hrană. Acest lucru este mai pregnant în Africa Subsahariană unde mai mult de jumătate din populația adultă s-a confruntat anul trecut cu nesiguranță moderată sau severă a procurării hranei.

Citiți mai multe despre Obiectivul 2


Obiectivul 3: Sănătate și bunăstare

Din 1990, rata mortalității mondiale a scăzut cu 44%, în timp ce mortalitatea infantilă la copiii mai mici de 5 ani s-a redus la jumătate. Cu toate acestea, 5,9 milioane de copii din acea grupă de vârstă au murit în 2015.

Citiți mai multe despre Obiectivul 3


Obiectivul 4: Educație de calitate

În 2013, 59 de milioane de copii de vârsta școlii primare nu au fost la școală. Dacă datele din 38 de țări dezvoltate au indicat faptul că cel puțin 75% dintre tineri au avut performanțe acceptabile la citit și la matematică, acest lucru nu s-a întâmplat decât în 5 din cele 22 de țări în curs de dezvoltare studiate. S-au înregistrat 757 de milioane de copii de 15 ani sau mai mult care nu știau să scrie și să citească și două treimi dintre aceștia au fost de sex feminin.

Citiți mai multe despre Obiectivul 4


Obiectivul 5: Egalitate de gen

În 30 de țări în care s-au înregistrat cazuri de mutilare genitală, mai mult de o treime dintre fetele cu vârste între 15 și 19 ani au suferit această procedură. Pe baza datelor colectate din 59 de țări între 2000-2014, femeile au petrecut 19% din timpul lor prestând muncă neplătită, în timp ce oamenii au făcut acest lucru în proporție de 8%.

Citiți mai multe despre Obiectivul 5


Obiectivul 6: Apă curată și igienă

Goal6-WaterIn 2015, while 91% of the global population used an improved drinking water source as compared to 82% in 2000, an estimated 663 million people were still using unimproved sources of water. Between 2000 and 2015, the proportion of the global population using improved sanitation increased from 59% to 68%, but 946 million people were still left without facilities, forced to defecate in the open.

Citiți mai multe despre Obiectivul 6


Obiectivul 7: Energie curată și accesibilă

Progresul recent, mai ales în Asia de Sud, Asia de Sud-Est și Africa Subsahariană, a fost în măsură să ofere la 85% din populația globală acces la electricitate. În ciuda creșterii de la 79% din 2001, încă mai sunt 1,1 miliarde de oameni care nu au electricitate.

Citiți mai multe despre Obiectivul 7


Obiectivul 8: Muncă decentă și creștere economică

Din 2010 în 2014, creșterea venitului intern brut global anual pe cap de locuitor a fost de 1,6%, ceea ce reprezintă o scădere față de perioada 2000-2004 și este departe de Obiectivul Global de 7%. Lucrătorii din regiunile cele mai sărace ale lumii sunt în proporție de 5% la fel de productivi față de cei din regiunile dezvoltate, având ca unitate de măsură proporția din produsul intern brut și femeile sunt susceptibile cu 15% mai mult de a fi șomere față de bărbați.

Citiți mai multe despre Obiectivul 8


Obiectivul 9: Industrie, inovație și infrastructură

Există multe inegalități în lume care împiedică unele țări să se dezvolte. De exemplu, în 2015, valoarea adăugată pe cap de locuitor a fost de mai puțin de 100 de dolari pe an în țările cele mai slab dezvoltate, comparativ cu 4.926 de dolari în regiunile dezvoltate.

Citiți mai multe despre Obiectivul 9


Obiectivul 10: Reducerea inegalităților

Obiectivul 10 are ca scop reducea inegalitățile de venit – fără a le menționa pe cele legate pe sex, vârstă, dizabilitate, rasă, clasă socială, etnie, religie și oportunitate. Între 2007 și 2012, inegalitatea veniturilor a scăzut în multe țări din America Latină și Caraibe, precum și mai multe țări din Asia.

Citiți mai multe despre Obiectivul 10


Obiectivul 11: Orașe și comunități durabile

Goal11-CitiesPână în 2030, se estimează că 60% din populația umană globală va locui în orașe. În prezent, aproape o treime din populația urbană în regiunile în curs de dezvoltare trăiesc în cartiere sărace. Cu toate că acest procent a scăzut în ultimii zece ani, acțiuni concrete vor fi necesare pentru a rezolva această problemă.

Citiți mai multe despre Obiectivul 11


Obiectivul 12: Consum și producție responsabile

Pentru a avea creștere și dezvoltare durabile este necesar să se reducă la minimum resursele naturale și materialele toxice folosite, precum și deșeurile și substanțele poluante generate de producție și de consum. În măsura în care regiunile în curs de dezvoltare s-au industrializat între 2000 și 2010, gradul lor de utilizare al materiilor prime a crescut, în timp ce consumul pe cap de locuitor al resurselor naturale a scăzut în regiunile dezvoltate.

Citiți mai multe despre Obiectivul 12


Obiectivul 13: Acțiune pentru schimbările climatice

Stabilirea necesității de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice pe agenda ODD a fost una dintre cele mai mari schimbări ale Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniumului. În aprilie 2016, 175 de țări au semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice, fiind de acord să reducă emisiile de carbon și să mențină creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius.

Citiți mai multe despre Obiectivul 13


Obiectivul 14: Viața marină

Între 1974 și 2013, nivelul populațiilor durabile de pești a scăzut cu 31%. Obiectivul global 14 face ca are grija pentru ocean să devină o responsabilitate mondială. Vestea cea bună cu privire la acest obiectiv este că tendința de pescuire masivă a încetinit de-a lungul ultimilor ani.

Citiți mai multe despre Obiectivul 14


Obiectivul 15: Viața terestră

Goal15-LandDeși ne-am fi dorim ca acest obiectiv să fie despre salvarea simpaticilor prieteni blănoși ai lumii, în realitate este vorba despre protejarea habitatelor lor. În Asia de Est pădurile sunt în plină expansiune, în vreme ce în Africa Subsahariană, America Latină, Asia de Sud-Est și Caraibe despăduririle continuă. Numărul speciilor amenințate sunt în continuă creștere. Vestea cea bună: protejarea regiunilor cheie pentru biodiversitate este în creștere.

Citiți mai multe despre Obiectivul 15


Obiectivul 16: Pace, justiție și instituții puternice

O mare parte a lumii a înregistrat creșteri susținute în nivelul de pace și justiție în ultimele decenii. În ciuda acestui fapt, multe țări, grupuri etnice și regiuni încă se confruntă cu conflicte prelungite și violențe. Prea multe națiuni dispun de instituții slabe și mult prea mulți oameni nu au acces la justiție, informații și alte libertăți fundamentale.

Citiți mai multe despre Obiectivul 16


Obiectivul 17: Parteneriate pentru realizarea obiectivelor

Actori din numeroase guverne naționale, societate civilă, sector privat și instituții internaționale trebuie să-și unească forțele în sprijinul și aplicarea ODD-urilor. O măsură esențială pentru succesul ODD-urilor constă în finanțarea acestora prin intermediul Agendei de Acțiune de la Addis Abeba din 2015. În acest scop, asistența oficială pentru dezvoltare mondială (ODA) a continuat să crească în ultimul an aproximativ 7%, ajungând la peste 130 de miliarde de dolari.

Citiți mai multe despre Obiectivul 17


(Sursa: Global Citizen)
Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...