Șase pași pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă

Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) necesită eforturi unite pentru a stimula investițiile în sectorul privat, în numeroase sectoare orientate spre ODD-uri: dezvoltarea infrastructurii, sănătate și educație, securitate agro-alimentară, precum și o serie de alte domenii de provocări sociale, de mediu și economice.

climbingPlanul de acțiune pentru investiții private în ODD-uri al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) promovează opțiuni politice sub forma unor pachete de acțiuni concrete în segmente specifice de investiții ODD, concepute pentru a promova un impuls important al comunităţii internaționale și al factorilor de decizie politică la nivel național, pentru investițiile private în dezvoltarea durabilă:

  1. Fondarea de agenții de investiții specializate în crearea și comercializarea de conducte de proiecte bancabile în sectoarele ODD, care să reunească expertiza de specialitate și asistența tehnică.
  2. Restructurarea schemelor de investiții pentru a crea stimulente care să faciliteze proiectele de dezvoltare durabilă ar putea contribui la mobilizarea de fonduri pentru ODD-uri.
  3. Utilizarea agenţiilor de investiţii regionale şi pe axa Sud-Sud pentru a impulsiona investițiile către ODD, în special pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere și a grupărilor regionale de firme care operează în sectoarele ODD.
  4. Formarea de noi tipuri de parteneriate între agențiile de investiții externe în țările avansate și agențiile de promovare a investițiilor în țările în curs de dezvoltare pentru a ajuta lansarea pe piață a oportunităților de investiții către ODD, facilitând în același timp monitorizarea acordurilor și evaluarea impactului.
  5. Activarea mecanismelor de finanțare inovatoare și reorientarea piețelor financiare pentru a genera durabilitatea.
  6. Stabilirea unui curriculum pentru școlile de afaceri din întreaga lume pentru a schimba mentalitatea de afaceri și a crește gradul de conștientizare cu privire la nevoile și oportunitățile de investiții în țările cu venituri mici.

Agenda pentru dezvoltare durabilă 2030 este cel mai ambițios plan de dezvoltare pe care îl va adopta comunitatea internațională. Punerea în comun a resurselor globale și a ideilor într-un mod sistematic va sprijini eforturile de a plasa lumea pe o traiectorie de creștere mai durabilă.

Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...