Concluziile Summit-ului de Afaceri și Schimbări Climatice: către o societate cu amprentă de carbon scăzută

O adunare fără precedent de 25 de rețele de afaceri mondiale, reprezentând peste 6,5 milioane de companii din peste 130 de țări, a pledat pentru o tranziție globală către o economie cu o amprentă de Business and Climate Summitcarbon scăzută.

La Summit-ul de Afaceri și Schimbări Climatice, participanții s-au pus de acord asupra faptului că toate companiile importante acționează deja pentru a construi economia prosperă, cu amprentă de carbon scăzută, a viitorului. În toate sectoarele, mediul de afaceri a dezvoltat soluții și continuă să inoveze și se pregătește să accelereze nivelul și ritmul implementării.

Comunitatea științifică face apel la decidenții politici naționali și internaționali pentru a ajunge la o înțelegere globală în privința mediului, la Summit-ul Părților 21 al ONU de la Paris, în așa fel încât să nu se depășească vârful traiectoriei emisiilor din jurul lui 2020 și să se ajungă la nivel global la emisii zero înainte de sfârșitul secolului, în paralel cu menținerea emisiilor de carbon cumulate de 1 miliard de tone, așa cum cere Panel-ul Interguvernamental de Schimbări Climatice al ONU. Companiile consideră că acest scop poate fi atins și este compatibil cu creșterea economică și cu dezvoltarea societății dacă actorii conlucrează în această luptă urgentă și pe termen lung a schimbării climatice.

În deschiderea Summit-ului de Afaceri și Schimbări Climatice, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a spus:

Este o piatră de hotar importantă în drumul către conferința din decembrie de la Paris. Ea arată angajamentul sectorului privat, care a început la Summit-ul de Mediu din septembrie din New York. Liderii de business sunt acum în avangarda acțiunii pentru mediu.

Summit-ul de Afaceri și Schimbări Climatice a făcut un apel către companii să-și dezvolte și să implementeze propriile lor strategii de durabilitate, în acord cu concluziile științifice exprimate de Panel-ul Interguvernamental de Schimbări Climatice al ONU. Companiile ar trebui să stabilească ținte de mediu clare, să dezvolte soluții inovatoare și să realizeze parteneriate pe scară largă, pentru a accelera dezvoltarea tehnologică transformativă.

Summit-ul de Afaceri și Schimbări Climatice care a avut loc la sediul UNESCO de la Paris, în 20 și 21 mai, a adunat 2.000 de companii și investitori de top – 60% din afara Franței – alături de decidenți politici internaționali, pentru a face clar faptul că acțiunea fermă pentru mediu va asigura creșterea economică în același timp cu limitarea creșterii temperaturii globale la aproximativ +2 grade Celsius.

Clipuri video de la conferință pot fi găsite pe canalul oficial de Youtube. Mai multe informații sunt pe site-ul oficial.