Modelele de afaceri sustenabile pot debloca cel puțin 12 trilioane de dolari și remedia economia

Modelele de afaceri sustenabile ar putea deschide oportunități economice în valoare de cel puțin 12 trilioane de dolari și până la 380 de milioane de locuri de muncă pe an, până în 2030, susține Comisia pentru Afaceri și Dezvoltare Sustenabilă.

Punerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă în centrul strategiei economice a lumii ar putea declanșa o schimbare radicală a creșterii și a productivității, cu un boom de investiții în infrastructuri durabile, se arată în cel mai recent raport al Comisiei, “Better Business, Better World”. Cu toate acestea, acest lucru nu se va întâmpla fără o schimbare radicală în comunitatea de afaceri. Pentru a remedia economia si pentru ca sectorul privat să devină un partener de încredere în lucrul cu guvernul și societatea civilă este nevoie de un leadership real.

BETTER-BUSINESS,-BETTER-WORLD

Comisia consideră că Obiectivele Globale asigură sectorului privat o nouă strategie de creștere care deschide oportunități de piață valoroase, creând în același timp o lume sustenabilă și favorabilă incluziunii. În raportul său, prezintă 60 de puncte de piață ce ar putea debloca cel puțin 12 trilioane de dolari în patru domenii economice cheie: Energie, Orașe, Sănătate și Alimentație și Agricultură.

“Într-un moment în care modelul nostru economic împinge limitele granițelor noastre planetare și îi condamnă pe mulți la un viitor fără speranță, Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ne oferă o cale de ieșire”, a declarat Paul Polman, CEO al Unilever.

Totuși trebuie îndeplinite două condiții critice pentru a construi aceste noi piețe. În primul rând, finanțarea inovatoare din surse private și publice pentru a debloca 2,4 trilioane de dolari necesari anual pentru atingerea Obiectivelor Globale.

“Ca administratori de capital pe termen lung, industria de investiții și clienții săi pot sprijini realizarea obiectivelor prin crearea unor valori sustenabile standardizate simple ca parte integrantă a procesului de investiții. Avem, de asemenea, nevoie de noi parteneriate simplificate cu guvernele și comunitățile care pot reduce riscurile și aduce mai multe investiții private la costuri mai mici în dezvoltarea infrastructurii sustenabile”, a declarat Hendrik du Toit, CEO al Investec Asset Management.

În același timp, Comisia consideră că un “nou contract social” între întreprinderi, guvern și societate este esențial pentru definirea rolului companiilor într-o economie nouă, mai echitabilă.

“Promisiunea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă și a Acordului Climatic de la Paris este o lume cu zero emisii de carbon și zero sărăcie. Un nou contract social pentru afaceri în care oamenii, mediul și dezvoltarea economică sunt echilibrate pot asigura că fiii și fiicele fiecăruia sunt respectate, cu libertate de asociere, salarii minime de trai, iar negocierea colectivă și de muncă în condiții de siguranță este asigurată. Numai un nou model de afaceri bazat pe vechile principii ale drepturilor omului și ale justiției sociale va sprijini un viitor durabil. “, a declarat Sharan Burrow, Secretar General al International Trade Union Confederation.

Raportul complet poate fi revizuit aici.

Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...