35% din populația țărilor subdezvoltate rămâne în sărăcie extremă până în 2030

Cu toate că o redresare modestă la nivel mondial este proiectată pentru 2017-2018, economia mondială nu a ieșit încă din perioada de creștere lentă caracterizată prin investiții slabe, diminuarea comerțului și stagnarea productivității, se arată în noul raport al Organizației Națiunilor Unite, World Economic Situation and Prospects (WESP) 2017. Sunt necesare eforturi politice concentrate pentru a revigora creșterea și investițiile pentru a facilita progresul către realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă.

Raportul afirmă că economia mondială a crescut cu doar 2,2% în 2016, cea mai lentă rata de creștere de la Marea Recesiune din 2009. Este așteptat ca produsul mondial brut să crească cu 2,7% în 2017 și cu 2,9% în 2018. Secretarul General Adjunct pentru Dezvoltare Economică în cadrul Departamentului Națiunilor Unite pentru Afaceri Economice și Sociale, Lenni Montiel, a subliniat “necesitatea de a dubla eforturile de a aduce economia mondială înapoi pe calea creșterii favorabile incluziunii pentru crearea unui mediu economic internațional propice pentru dezvoltarea durabilă”.

16002874_1212793048809913_7851384373111590937_n

Potrivit raportului, îmbunătățirea moderată așteptată pentru 2017-2018 este mai mult un indiciu de stabilizare economică decât un semnal pentru o revigorare robustă și susținută a cererii la nivel mondial. Țările în curs de dezvoltare continuă să fie principalii factori de creștere la nivel mondial, reprezentând aproximativ 60% din creșterea produsului brut mondial în 2016-2018. Asia de Est și de Sud rămân cele mai dinamice regiuni ale lumii, beneficiind de o cerere internă robustă și politici macroeconomice de susținere.

Creșterea PIB-ului în țările mai puțin dezvoltate se estimează că va rămâne cu cel puțin 7% sub obiectivul propus, transformându-se într-o problemă-cheie pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă. Raportul subliniază că, sub traiectoria de creștere actuală și presupunând nicio scădere în inegalitatea veniturilor, aproximativ 35% din populația țărilor subdezvoltate rămâne în sărăcie extremă până în 2030.

Investițiile slabe și creșterea productivității

Raportul identifică investițiile slabe prelungite ca fiind cauza majoră a încetinirii creșterii globale. Multe economii au cunoscut o încetinire semnificativă a investițiilor private și publice în ultimii ani, în special în industria extractivă și petrolieră. Ca răspuns la pierderile de venituri, în țările exportatoare de materii prime, guvernele au redus investițiile publice necesare în infrastructură și servicii sociale. În același timp, creșterea productivității muncii a încetinit semnificativ în economiile dezvoltate.

Sustenabilitatea mediului

Raportul scoate în evidență unele evoluții pozitive legate de durabilitatea mediului. Nivelul emisiilor de carbon la nivel mondial a stagnat timp de doi ani consecutivi. Acest lucru reflectă o scădere în intensitatea energetică a activităților economice și creșterea ponderii surselor regenerabile în structura globală a energiei, dar și o creșterea economică mai lentă la unii emițători majori.

Rata investițiilor de energie din surse regenerabile în țările în curs de dezvoltare a depășit-o pe cea a țărilor dezvoltate în 2015. Cu toate acestea, raportul avertizează că, fără eforturi politice susținute atât din partea sectorului public și privat, îmbunătățirile recente s-ar putea inversa cu ușurință.

Riscuri și provocări politice

Având în vedere legăturile strânse dintre cerere, investiții, comerț și productivitate, episodul extins al creșterii globale slabe se poate perpetua în absența unor eforturi politice concentrate care să stimuleze o redresare a productivității. Raportul constată că multe țări continuă să depindă excesiv de politică monetară pentru a sprijini creșterea economică.

Economia mondială are nevoie de măsuri politice care se se miște dincolo de gestionarea cererii. Aceste măsuri trebuie să fie pe deplin integrate cu reforme structurale care să vizeze diferitele aspecte ale dezvoltării durabile, inclusiv sărăcia, inegalitatea și schimbările climatice.

De asemenea, raportul solicită o cooperare și o coordonare a politicilor internaționale, în special în domeniul comerțului și al investițiilor pentru a accelera transferul de tehnologii curate, finanțarea combaterii schimbărilor climatice și cooperarea fiscală internațională.

Raportul complet poate fi revizuit aici.

Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...