Obiectivul Global nr. 1: Fără sărăcie

Iată câteva dintre ținte:

  • Global Goals - 1-PovertyPână în 2030, eradicarea sărăciei extreme pentru toți oamenii, în prezent aceasta fiind măsurată prin numărul de oameni care trăiesc cu mai puțin de 1,25 dolari pe zi.
  • Până în 2030, reducerea la jumătate a proporției de bărbați, femei și copii de toate vârstele care trăiesc în sărăcie, așa cum este ea definită de toate țările.
  • Implementarea sistemelor și a măsurilor de protecție socială potrivite pentru toți și protejarea tuturor celor săraci și vulnerabili, până în 2030.
  • Crearea unor politici viguroase la nivel național, regional și internațional, bazate pe strategii țintite către săraci și pe gen, pentru a încuraja investițiile accelerate în acțiunile privind eradicarea sărăciei.

Ce înseamnă pentru România

Global Goals - 1-Poverty-Kate-WinsletRomânia trebuie să implementeze la nivel național acest obiectiv, așa cum fac și celelalte state membre ale ONU. În România, 40% dintre cetățeni sunt în risc de sărăcie și 29% dintre români au lipsuri grave. Din nefericire, 48,5% dintre copii sunt în risc de sărăcie și 34,1% dintre ei au lipsuri majore. Pentru eradicarea sărăciei, România trebuie să activeze voința politică, pentru că fondurile există deja. Țara se confruntă cu unele provocări instituționale, dar Strategia Națională privind Reducerea Sărăciei este în dezbatere la Ministerul Muncii. Acest proiect are în vedere reducerea numărului de persoane care traiesc în sărăcie cu până la 400.000 pana în anul 2020.

Ce poți face

Ca persoană, poți deveni cetățean global și poți acționa online și offline (vezi detalii)!

Dacă ai o companie, alătură-te rețelei Global Compact Network Romania (GCNR) și devino mai responsabil (vezi detalii)! Ca parte a GCNR, vei înțelege mai bine obiectivele, vei fi ajutat să le implementezi în afacerea ta și vei împărtăși experiențele cu ceilalți participanți la rețea.


Despre Obictivele Globale

Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (Sustainable Development Goals – SDG) elaborate de Organizația Națiunilor Unite au fost aprobate de cei 193 de șefi ai statelor membre ONU, prezenți la summit-ul organizat de UN Global Compact la New York, în perioada 25-27 septembrie. Cele 17 objective propuse comunității internationale pentru următorii 15 ani vizează eradicarea sărăciei extreme,  lupta împotriva inechității și injustiției și protejarea planetei. Obiectivele au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementării la nivel local și național, unde este de așteptat să declanșeze o reacție în lanț atât în mediul de afaceri cât și la nivelul sectorului politico-administrativ.

România acordă o importanță deosebită evenimentului, fiind reprezentată, pentru prima dată în ultimul deceniu, la cel mai înalt nivel, de către președintele Klaus Iohannis.

Citiți mai mult despre Obictivele Globale

Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...