Global Compact Network Romania

În 17 aprilie 2014, printr-o Scrisoare de Intenție emisă de United Nations Global Compact Office din New York, semnată de dl. Walid Nagy, Head of Local Networks, The CSR Agency a primit mandatul de a stabili o Rețea Locală Global Compact în România (GCNRo).

dragos tutaÎntr-un mediu sărac și care nu sprijină dezvoltarea sustenabilă, organizațiile nu se pot dezvolta sănătos. Majoritatea companiilor multinaționale care au subsidiare în România și care conduc acum locomotiva economică a țării sunt deja semnatare ale celor 10 principii Global Compact. Le așteptăm alături de noi în acest efort pentru a asigura împreună sustenabilitatea mediului economic local.

Dragoș Tuță, Director Executiv Global Compact Network România

Detalii despre Local Networks | UN Global Compact

13 luni mai târziu, 22 de participanți și câțiva parteneri dedicați, Global Compact Network Romania s-a lansat oficial în 15 mai 2015.

Conducerea & Comitetul Director

Documentele care guvernează Global Compact Network Romania sunt:

  • Memorandum of Understanding
  • Structura de conducere

Inițial, cei 22 de participanți au ales 7 membri ai Comitetului Director, prezidat de Dna. Mariana Gheorghe, Director General Executiv, OMV Petrom, primul Representative of Global Compact Network Romania. Începând cu luna iulie 2017, Global Compact Network Romania a ales un nou Comitet Director. Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), a devenit noul președinte. Vezi structura actualizată a Comitetului Director.

Costinela_Dragan_președintele_GCNRoCâți dintre noi se gândesc la calitatea apei pe care o vor bea nepoții noștri? Fără această grijă profundă pentru generațiile viitoare, nu putem vorbi despre durabilitate și schimbare globală. Mișcările globale actuale – UN SDG, Acordul de la Paris, Expo Astana, privind problemele legate de schimbările climatice, energia durabilă, necesitatea de a păstra biodiversitatea etc. extind paradigma noastră de gândire și împing spre acțiuni concrete. La nivel corporativ, abordarea noastră în ceea ce privește dezvoltarea durabilă integrează atât riscurile, cât și oportunitățile legate de operațiunile de rafinare, de tranzacționare, de retail și lanțuri de distribuție, în strânsă legătură cu legislația națională și internațională și cele mai bune practici din domeniu, pentru a obține siguranța și profitabilitate pentru părțile interesate. Pe termen mediu și lung, KMG International își propune să pătrundă în topul companiilor sustenabile de petrol și gaze până în 2020 și să ofere acces la energie, reducând în același timp emisiile de CO2.

Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager KMG International (Grupul Rompetrol)

Florina Serban - Telekom Romania

O lume în care digitalizarea se desfășoară într-o viteză amețitoare, reprezintă o provocare specială de adaptare pentru sustenabilitate, în a-și redefini conceptele și limitele înainte ca acestea să devină perimate.

Florina Șerban, Senior Coordinator Internal Communication, Corporate Events&Corporate Responsibility Telekom România

valer-hancasAm înscris Kaufland în programul Global Compact pentru că principiile acestor 2 entități sunt în marea lor majoritate similare și mă bucur să fac parte dintr-o rețea în care membri din diferite industrii au viziuni comune: implementarea, respectarea și promovarea principiilor și obiectivelor de dezvoltare durabilă. Uitându-mă la componența rețelei, consider că putem deveni una dintre cele mai puternice și influente rețele din România, dar pentru asta e nevoie de mobilizarea și implicarea tuturor membrilor.

Valer Hancaș, Manager Corporate Affairs&Communication Kaufland România

mona-nicoliciCred cu tarie in profesionisti! O Romanie care se dezvolta in mod sustenabil e posibila doar cu sprijinul a cat mai multi specialisti in raportare non-financiara, dornici sa contribuie la transparentizarea mediului de afaceri romanesc. Sunt convinsa ca nivelul de trai al romanilor se va imbunatati odata cu cresterea gradului de responsabilitate al actorilor economici. Fara implicarea acestora insa afacerile nu au nicio dovada a responsabilitatii, iar fara rapoarte non-financiare publice este greu sa crestem nivelul de constientizare si implicare in ce priveste dezvoltarea durabila in tara noastra.

Mona Nicolici,  Manager Sustenabilitate OMV Petrom S.A.

alessio-menegazzo-enel-roCând trăim într-o lume complexă și în continuă mișcare, trebuie să ne multiplicăm impactul și să ne deschidem pentru a aborda cu adevărat cele mai mari provocări ale sale; într-o lume în care afacerile și societatea sunt profund interconectate, companiile sunt din ce în ce mai răspunzătoare pentru consecințele sociale ale activităților lor. Sustenabilitatea socială, economică și de mediu trebuie să se afle în centrul culturii corporative moderne, printr-un sistem de dezvoltare durabilă bazat pe crearea unei valori comune, atât în interiorul, cât și în afara companiilor. Preocuparea pentru crearea de valori comune trebuie sa se afle în centrul afacerii. Sănătatea afacerii este în mod intrinsec legată de sănătatea și reziliența societății în care lucrăm; de aceea scopul nostru este de a îmbunătăți calitatea vieții și de a contribui la un viitor mai sănătos.

Alessio Menegazzo, Director Sustenabilitate și Afaceri Instituționale Enel România

Noutăți


Companiile producătoare de tutun vor fi eliminate din rețeaua UN Global Compact
Companiile participante a căror activitate implică fabricarea sau producerea de produse din tutun vor fi eliminate de la data de 15 octombrie 2017, anunță United Nation Global Compact ca urmare a actualizării politicii de integritate. Citește mai mult...

Global Compact Network România își schimbă Comitetul Director. Costinela Drăgan devine noul președinte.
Începând cu luna iulie 2017, Costinela Drăgan, Sustainability&Communications Manager al KMG International (Grupul Rompetrol), devine noul președinte al Global Compact Network România (GCNRo), cea mai importantă inițiativă de dezvoltare durabilă din România. Citește mai mult...

România are de recuperat un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior
Ponderea absolvenţilor de învăţământ superior în totalul populaţiei active este (în 2016), în România, cea mai scăzută din Uniunea Europeană: 15,1%, în timp ce media UE este de 27,2%, se arată în cel mai recent infografic publicat de Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Citește mai mult...

Ești tu următorul pionier SDG?
UN Global Compact a început căutarea de noi pionieri în rândul liderilor de afaceri care iau măsuri pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG). Citește mai mult...

UN Global Compact lansează Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen
UN Global Compact a lansat Instrumentul de Analiză a Diferenței de Gen, o platformă online care ajută companiile să identifice punctele forte, lacunele și oportunitățile de îmbunătățire a egalității de gen și abilitarea femeilor la locul de muncă, în cadrul piețelor economice și a comunităților pe care le deservesc. Citește mai mult...